wandeling warmond

Wandeling Warmond; genieten met een grote G (en iets over Spinoza).

Stel je voor dat je wil wandelen, maar je hebt niet zoveel tijd. Of dat je wandelen wel aardig vindt, maar het is niet je hobby. Of dat je gewoon geen zin hebt om lang te lopen, maar wel iets moois wil zien.

Dan heb ik de oplossing voor je. De wandeling door historisch Warmond van 8,5 km, op een half uurtje rijden van Den Haag.

Hij heeft alles wat je nodig hebt. Schoonheid, afwisseling, horeca en het kost je bovendien maar anderhalf uur.

Als je zonder pauze zou lopen. Wat ik je absoluut niet aanraad.

Horeca is er namelijk niet voor niks. Het maakt niet alleen de wandeling, maar zeker ook het leven, een stuk aangenamer. En hoe lekker is het, om na pakweg drie kwartier, neer te ploffen op een terras met uitzicht over een prachtig meer?

Alleen lopen is heerlijk, maar met een vriend of vriendin is het veel gezelliger. Ik nam er daarom een mee.

De route start op een landgoed waar een prachtig bos is aangelegd. Reusachtige bomen van honderden jaren oud omlijsten het lieflijke kasteeltje midden op het landgoed.

Enorme rode beuken staan naast kastanjes van meters hoog en andere joekels van bomen met frisgroene blaadjes.

wandeling warmond

Warmond

Het is zo rustig dat het opvalt. Vreemd, want het is hier erg mooi en zelfs het weer zit mee.

Romantische kronkelweggetjes leiden het hele landgoed over, waarna de route ons bij een oude kerkruïne brengt. Alleen de toren bleef bewaard en reikt uit boven het oude kerkhof.

Vlakbij ligt een oud seminarie waar, in hoogtijdagen, 300 priesters in opleiding elk een eigen kamer had. We steken het water over via een brug naar het eiland Koudenhoorn en zijn al op de helft van de tocht.

Hoog tijd voor een pauze.

We strijken neer op het terras van grand café Coazy en vinden een plekje op een loungebank met dikke kussens. We kunnen er nog maar net bij, de rest van het terras zit helemaal vol.

Terwijl we in de zon wachten op de drankjes, genieten we van het uitzicht op het gladde, koelblauwe meer.

Bootjes dobberen, eenden snateren.

Biertjes met condens druppels op het glas zwaaien langs op het dienblad, de geur van bittergarnituur en tosti’s vermengt zich.

Need I say more?

Na enige tijd vervolgen we de wandeling. We lopen langs een weiland waar konijntjes en lammetjes doorheen huppelen, door een klein verwilderd bos. We volgen het water met molens langs de kant en verlaten het eiland weer.

Het laatste stukje van de wandeling loopt door het oude dorpsstraatje met schitterende huizen. We passeren het huis van Jan Steen. Hij blijkt de beroemdste inwoner van Warmond te zijn geweest.

Natuur, check. Cultuur, check. Kunst, check. Het houdt niet op hier in Warmond.

In het dorp vind je meer horeca, mocht je nog ruimte hebben. Er is zelfs nog een theekoepel in een aangrenzend parkje, waar je wederom aan het water kunt dromen van hoe het zou zijn als je zelf een bootje had.

Het was heerlijk, ik kom hier zeker terug.

wandeling warmond

Spinoza

Wil je nog iets meer doen dan wandelen en op een terras zitten?

Vlakbij Warmond, in Rijnsburg, staat het Spinozahuis. Wij bezochten het vooraf.

Niet omdat ik dat altijd eens had willen doen of omdat ik me zo interesseer voor de vaderlandse geschiedenis. Heel eerlijk gezegd wist ik niet eens wie Spinoza was.

Het was omdat vriendin I. het voorstelde en ik verrukking op haar gezicht zag toen ze de naam Spinoza uitsprak. Sterren verschenen in haar ogen, net als wanneer ik over eten praat.

In het museum werkte haar enthousiasme als een katalysator voor de gepensioneerde man, die als vrijwilliger de rondleidingen verzorgde. Vol vuur en bezieling vertelde hij over de beroemdste filosoof van Nederland.

Nu weet ook ik, alles van hem.

Spinoza was van Joodse afkomst en leefde in de 17e eeuw in Nederland. Behalve een kritisch filosoof was hij ook lenzenslijper. Hij sleep lenzen voor brillen en voor telescopen voor op de schepen van de VOC.

Hij had hele moderne ideeën over God, vrijheid van denken en van meningsuiting en schreef daar boeken over, waarvan de meesten lange tijd werden verboden door de kerk.

Hoewel zijn gedachtegoed in de zeventiende eeuw als gevaarlijk wordt beschouwd, krijgt zijn werk in de eeuwen daarna veel internationale waardering. Zijn ideeën zijn heel belangrijk geweest voor de moderne democratie.

Spinoza was een briljante kerel en was zijn tijd ver vooruit, besloot de vrijwilliger de rondleiding enthousiast.

En weet je wat het is met enthousiasme? Het werkt aanstekelijk. Ik ben fan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s