Wegwijs in verschillende wandelroutes in Nederland

Misschien liep je er regelmatig voorbij zonder op te merken, net als ik. Wandel-markeringen.

Roodwit, roodgeel, geelblauw, een gekleurde pijl of geverfde streep. Een scala van kleurtjes om je weg in te verliezen. Waar ze precies niet voor bedoeld zijn.

Wij wisten niets. Wandelen is bij toeval ontstaan in ons leven. Nooit het plan geweest.

We weten nog steeds heel veel niet, maar wat we gaandeweg ontdekken, delen we graag met je. Want wandelen brengt vreugde. Net als kerst. Maar dan zonder verplichte schoonfamilie.

Er bestaan in Nederland verschillende type wandelingen. Het principe is hetzelfde: volg de aanwijzingen en geniet. Je kunt een rondje lopen, van station tot station of een lange afstandswandeling, waarbij je maar door- en door blijft lopen en je onderweg je slaapplek vindt.

De belangrijkste soorten wandelroutes op een rij

NS-wandeling

Deze kende ik al. Dat was voor suffe mensen. Type stevige wandelschoen, afritsbroek en kort geknipt haar (dat zit zo lekker makkelijk), je kent ze wel.

Het idee is: je reist af naar een start-station. Je volgt de witte-rode vlaggetjes en eindigt, een variërend aantal kilometers later, op een ander station. Je kunt weer naar huis met de boemel.

Het grote voordeel is natuurlijk dat je geen auto nodig hebt. Goed voor het milieu en daar houden wandelaars van. Bijkomend voordeel is dat je geen rondje hoeft te lopen, om bij je auto terug te komen. En dit is leuk!

Het geeft een verrassende voldoening als je een afstand overbrugt. Zoals ik eens deed, van Woerden naar Breukelen.

Rachel en ik liepen een van onze eerste wandelingen de bloesemroute in de Betuwe. Samen met de rest van Nederland. Maar zíj, met hun grijze koppen en buideltas, liepen maar een stukje. Wíj liepen van Geldermalsen naar Leerdam. Zo onderscheid je je. Het is niet erg om daar trots op te zijn.

NS wandeling markering verschillende soorten wandelingen

LAW oftewel de Lange Afstands Wandeling

Deze vinden wij leuk, hier bij Wandelachtig! Niets brengt meer rust in je leven dan dagen achter elkaar lopen. Van dorp naar dorp. Door heide en bos. Een land doorkruisen, te voet. Hoe gaaf is dat.

Ik refereerde al aan het Pieterpad, waar wij beiden al mee hebben kennis gemaakt. Deze 500 km lange wandelroute brengt je van Pieterburen naar Sint-Pietersberg. Bedacht door twee vriendinnen begin jaren tachtig. Ze vonden dat Nederland wel een LAW’tje kon gebruiken. Wij zijn ze dankbaar. Misschien verzinnen Rachel en ik er ook wel eentje ooit.

Maar er zijn er meer! Het Floris V pad bijvoorbeeld, die een westelijker stuk van Nederland doorkruist. Hij is wat korter dan zijn grote broertje, maar de etappes zijn net als bij het Pieterpad zo tussen de 16 en 25km. Nu zijn die etappes uiteraard een leidraad. Je mag het helemaal zelluf weten, hoe ver je gaat op een dag, mocht je bijvoorbeeld in blaren-nood komen.

Dan hebben we nog het Maarten van Rossum pad, met een niet onbetekenende afstand van 358km. Niet vernoemd naar die cynische zoutzak van De Slimste Mens, maar naar de legeraanvoerder uit de 16e eeuw. Wie kent ‘m niet? Deze wandelroute start in Den Bosch en eindigt in Steenwijk. Hij doorkruist een aantal andere LAW’s, dus wees gewaarschuwd als je de markeringen volgt. De standaard markering voor een LAW is trouwens ook wit-rood, net als de NS, maar dan zonder het NS logootje.

Er zijn er vele meer, die ik niet allemaal zal opnoemen. Ik verwijs je graag door naar Wiki, die alles keurig op een rijtje heeft.

Eentje wil ik nog wel even benoemen, omdat ie op mijn bucket staat: het Trekvogelpad. Het langste natuurpad van Nederland, zo wordt deze neergezet. Waar Pieterpad van Noord naar Zuid gaat, gaat deze van West naar Oost. Het lijkt me dat als je beiden hebt gelopen, je Nederland wel hebt gezien. Al gaan hier natuurlijk allerlei mensen uit Zeeland en Texel protesteren.

Pieterpad lange afstanden wandeling

De groene wissel

Dit klinkt heel duurzaam en geitenwollensokken. Ze schijnen erg mooi te zijn. Frankwandelt er graag. Ik moet er nog een proberen en ga dat zeker doen. Alleen wat mij tegenhoudt is het gebrek aan markeringen op de route.

Je moet hier nog ouderwets op een papiertje de beschrijvingen aflezen. Dat vind ik lastig. “Neem de derde afslag na de oude boom rechtsaf. Tegenover de verdwenen windmolen vind je een afbuigend grindpad, met aan weerszijden beuken.”

Dan ben je mij kwijt.

Het zijn mooi behapbare rondjes, tussen de 7 en 20km. Perfect voor een dagwandeling.

Ook deze variant is ingericht op het openbaar vervoer. Het start- en eindpunt is bij een treinstation of bushalte. Er zijn er maar liefst 653 van, dus in dit overzicht vind je gegarandeerd er eentje bij je in de buurt.

Streekpaden

Eigenlijk is een streekpad een soort van het loser-vriendje van de LAW. Hij is op zichzelf dikke prima, maar waar je met een lange afstandswandeling het hele land doorploegt, beperk je je bij een streekpad een bepaalde regio. Daar is op zich niets mis mee natuurlijk.

Je hebt al een streekpad van 80km. Perfect voor een midweekje weg, inclusief gevoel van voldoening. Het langste pad bestrijkt maar liefst 350km. Not so loser anymore!

Er bestaan er 19 van, door het land verdeeld, met een geel-rode markering.

Het Krijtlandpad is een bekende, daar in het uiterste zuiden van het land. Rachel en ik ontdekten al het Heuvelland, wat dan eigenlijk weer een OV-stapper is (niet te verwarren met een NS-wandeling).

Het is daar prachtig. Alsof je je in het buitenland waant. Zeker een aanrader om het krijtland te gaan ontdekken. Bedenk wel dat dit prachtige landschap gepaard gaat met de nodige heuvels.

Kaart van Wandelnet.nl

Restrubriek

We mogen niet afsluiten zonder nog een paar soorten wandelingen op te noemen.

De hierboven genoemde OV-stapper, wat een leuke naam is voor afgedankte NS wandelingen.

Klompenpaden, in Utrecht en Gelderland, waarbij je vaak boerenland doorkruist. Er zijn kleintjes van een kilometer of 3 tot aan dagwandelingen van 20 kilometer.

Met Groene haltes loop je van bushalte naar bushalte. Mocht je de bus net missen, zeg maar.

Dan zijn er natuurlijk nog de natuurschone uitgezette routes van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.

Hoe je het ook wendt of keert, een excuus om erop uit trekken is er niet. Met zorg zijn er prachtige tochten uitgestippeld in ons volgebouwde landje. Soms ontbreken wat markeringen en raak je de weg kwijt. Het loopt altijd goed af.

Mijn eerstvolgende tocht wordt de start van het Pieterpad. En jij?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s