paddenstoel

Zo gaan schimmels de wereld redden

Tijdens een weekendje weg in Brabant zag ik de docu ‘Fantastic Fungi’ op Netflix. En fantastic zijn ze! Fungi oftewel schimmels, blijken de oplossing te zijn voor alles.

Schimmels zijn niet populair. Ik denk meteen aan mijn dochters broodtrommel die na de vakantie altijd uit een vergeten tas komt. De boterhammen die ik met liefde voor haar smeerde, zijn onaangeraakt retour gekomen.

De inhoud van de trommel is onherkenbaar, maar altijd groen en vacht-achtig.

Natuurlijk veroorzaken schimmels meer leed. Denk aan voetschimmel, jeukende vaginale schimmelinfecties en zwart uitgeslagen badkamerschimmel.

Ze zijn dus onaantrekkelijk. Smerig zelfs.

Schimmels zijn de recyclers van de aarde. Behalve mijn dochters boterhammen opruimen, doen ze meer. Ze breken alles wat dood is af en maken er weer voedingsstoffen van, die terug de grond in gaan.

Ze kunnen zelfs olie opruimen.

Zonder schimmels zouden we letterlijk tot aan onze nek in de poep, dode dieren en plantenresten zitten.

Mycelium

Fungi bestaan uit een heel netwerk van draden, mycelium genoemd. Die draden verbinden alle bomen ondergronds met elkaar. Het mycelium zelf zie je dus niet, maar de vruchten, paddenstoelen, zie je natuurlijk wel.

En let op, hier komt hun fantastische aspect.

Bomen communiceren met elkaar via het mycelium. Ze wisselen informatie en voedingsstoffen uit en vertellen elkaar welke plagen er op komst zijn. Zo zorgen ze voor elkaar.

Moederbomen blijven via het dit netwerk, wat ook wel Wood Wide Web genoemd wordt, contact houden met hun kinderbomen. Toch zorgen ze niet alleen voor bomen van hun eigen soort.

Als een boom dood dreigt te gaan, willekeurig van welke soort, proberen de andere bomen hem te redden door iets van zichzelf af te staan.

Boompjes die niet genoeg licht krijgen, omdat ze in de schaduw staan, krijgen bijvoorbeeld koolstof gedoneerd van een vriendelijke, collega boom.

Bomen zijn een stuk edeler dan mensen. Ze maken geen onderscheid.

Kunnen we wat van leren.

Schimmels zijn misschien een oplossing voor klimaatverandering, omdat ze koolstof absorberen en ondergronds opslaan. Ze kunnen virussen overwinnen, omdat ze constant oorlog voeren om met bacteriën en virussen voor voedsel.

Ze zorgden zelfs voor ons eerste antibioticum, penicilline!

Ook voor dieren zijn ze redders in nood. Neem de honingbij. Door honingbijen specifieke fungi te voeren, verbeterde het bijen-immuunsysteem en overleefde ze bij-pandemieën.  Het gevolg: 45.000 keer minder virus in de bijenpopulatie.

Wie weet volgt er wel een fungicampagne. Komen wij er ook nog eens van onze pandemie af.

Begrijp je mijn enthousiasme me al? Maar er is meer.

Psilocybine

Zo’n 140 soorten schimmels, de paddo’s, maken het psychedelische stofje psilocybine. Psilocybine heeft de hersenen van onze voorouders mogelijk verdrievoudigd – volgens de ‘stoned ape’-theorie.

Psilocybine zorgt voor de aanmaak van nieuwe neuronen in de hersenen en helpt bij de behandeling van Alzheimer, maar ook tegen verslaving, trauma’s, PTSS en depressie.

Niet slecht hè?

De schimmeldraden van mycelium groeien zeer dicht om elkaar heen. Deze eigenschap zorgt ervoor dat je met mycelium elke mogelijke vorm kan creëren. Het materiaal is waterdicht, vuurbestendig, CO2 neutraal en enorm sterk.

Het wordt gebruikt om bouwmaterialen van maken, je kunt je huis ermee isoleren. Het is een alternatief voor plastic en voor leer.

En misschien wel het belangrijkste van alles: zonder schimmels geen kaas, bier en wijn.

En dit is wat de wetenschap al ontdekt heeft. Maar stel je eens voor wat er allemaal nog ontdekt moet worden.

Heb ik overdreven? Zijn fungi niet fantastisch?

Paddenstoelenwandeling

De volgende ochtend liep ik door het bos en je raadt al waar ik naar op zoek was. Paddenstoelen! Ze waren er in overvloed. Ik maakte er een paddenstoelenwandeling van, verandering van spijs doet immers eten.

Jammer eigenlijk dat ik geen paddenstoelen lust.

Inmiddels ben ik fan van paddenstoelen en ik ben niet de enige. Er zijn heuse mycologische clubs.

Paddenstoelengroupies. Wie weet word ik er ook een.

En mocht je nou geen tijd of zin hebben in een boswandeling, kijk dan in ieder geval Fantastic Fungi op Netflix.

Een reactie op “Zo gaan schimmels de wereld redden

  1. Haha ook ‘toevallig’ ik ga vanaf morgen een kuur doen. Het stofje psilocybine schijnt ook in je hersenen nieuwe paden aan te maken. Ben dus benieuwd wat voor wartaal ik straks uitsla. LOL
    En is inderdaad een geweldige documentaire.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s