Waarom continue water drinken niet goed voor je is

Toen Rachel en ik nog puppy’s waren, gingen we drie maanden backpacken door Thailand en Maleisië.

Dit zou een epische trip worden. Groen als gras pasten we in een outdoor-winkel onze nieuwe backpacks. 

Daarbij verzamelden we een aantal onmisbare items voor ons avontuur, waaronder:  een waterzuiveringsaparaat, een geïmpregneerde klamboe, een zakmes, diaree pillen, heuse traveller’s cheques inclusief buideltas en een ingebouwde waterzak met een lang plastic rietje, om ten alle tijden in de tropen bevochtigd te kunnen worden.

We waren uitgerust om te overleven in de jungle! 

Nu was wandelen destijds nog een vies woord en waren we alles behalve van plan om het oerwoud in te trekken. Toch leek het ons belangrijk om goed voorbereid te zijn. 

Niemand weet waarom. 

Gehecht aan een overbodige waterzak

Na een week in Thailand begrepen we dat werkelijk alles wat we hadden gekocht bij deze winkel (behalve onze rugzak uiteraard) overbodig bleek. We huurden een goedkope kluis in een hotel in Bangkok en lieten alle survival gear achter. Dit gaf weer ruimte voor nieuwe strandkleding en souvenirs.

Onze prioriteiten waren weer in orde. 

De waterzak hielden we echter, nog altijd bang om zo lang van de bewoonde wereld af te zijn en uit te drogen als rozijntjes onder de brandende zon. Zo slurpten we steeds slokjes water, terwijl we over stoffige wegjes tempels bezochten of een bushalte trachtten te vinden. 

Maar ook die waterzak bleek overbodig. Zo halverwege de trip ontdekten we dat je werkelijk op elke straathoek aan een flesje water kunt komen.

Plus, het is niet cool.

De ingebouwde waterzak met riet verdween onderin de tas. Nu waren we echt backpackers.

waarom continue water drinken niet goed voor je is, wandelen, wandeling,

Water drinken is gezond

We weten allemaal dat we langer zonder eten kunnen dan zonder drinken. Water drinken is gezond! Anderhalve liter per dag, minstens, aldus het Voedingscentrum.

Mensen die op dieet zijn krijgen als eerste grondregel mee: drink water. Elk uur een glas! Als je niet kan sporten, drink dan op zijn minst veel water. 

Met water houd je je vochtbalans op peil en voorkom je uitdroging.

Ons lichaam, en blijkbaar ook ons brein, bestaat voor een groot gedeelte uit water. Water is belangrijk voor de aanvoer van essentiele voedingstoffen in de cellen, maar ook voor de afvoer uit de cellen.  

Watercultuur

Sinds we dit weten, werd een watercultuur geboren, als ook nieuw verdienmodel.

De tafelwaters in restaurants kwamen niet meer in karaffen uit de kraan, maar uit Hawaii of Noorwegen. 

Toen de doppers inkwamen, zag je ineens iedereen onderweg water drinken. Er kwamen ook van die fancy flessen tevoorschijn, waarmee je vers fruit of muntblaadjes in je water kunt weken. Cold infusion theezakken brengen smaak aan je leven. 

Waar je ook kijkt, lijken mensen te lurken aan een hip, PVCvrij waterflesje.

Zijn we misschien de dupe geworden van een sluwe marketing strategie?

Dorst tijdens het wandelen

Aan het begin van onze wandelavonturen wisten we nog niet goed wat mee te nemen op een lange wandeling. De essentiële benodigdheden bleken eigenlijk summierder dan aanvankelijk gedacht. Toen ik Rachel eens ophaalde voor een wandeling, merkte ik op dat zij zelfs geen waterflesje inpakte. En we zouden maar liefst vier uur onderweg zijn! Dit was hoog spel spelen!

“Ach, ik heb nooit zo’n dorst onderweg”, verklaarde ze. 

Argwanend keek ik haar aan. Ze zou toch niet verwachten dat ik mijn waterfles deelde met haar, zodat ze niet hoeft te sjouwen?

De luiheid van ons bestaan schuiven wij zelden onder stoelen of banken. 

Wat bleek echter, fris als een hoentje, zonder enige vorm van uitdrogingsverschijnselen, behaalde ze de eindstreep. 

Dit deed mij afvragen: Is dit continue drinken eigenlijk wel nodig?

Oermens

Richard de Leth, weet je nog, van die saliethee, houdt er een eigen visie op na.

Volgens hem is het niet alleen niet nodig om je lichaamsvocht continue op peil te houden, het is zelfs een kwalijke zaak!

In zijn boek Oersterk, refereert hij aan de oermens, die moest drinken wanneer het kon. In plaats van zestien keer per dag op kantoor een glaasje bij te vullen bij het waterstation, moest de mens het in vroegere tijden doen met soms maar één waterbron per dag. 

Ad fundum dus. 

Dieren doen dit nog steeds. We zouden veel van ze kunnen leren. Als we niet zo koppig waren.

Bulkdrinken

We leven niet meer in de oertijd, maar evolutionair gezien is ons lichaam blijkbaar zo gebouwd om te bulkdrinken. 

In de hedendaagse praktijk betekent dit drie maal per dag drie glazen water drinken, legt Richard uit.

Iedere keer dat je drinkt, neem je met dat glas water ook een aantal natuurlijke bacteriën mee. Onvermijdelijk, maar het maakt dat het immuunsysteem deze onwelkome gasten onschadelijk moet maken. Dit vermoeit het lichaam en het kan zelfs tot kleine ontstekingen leiden. Met andere woorden, elk uur wat slokjes nemen is een regelrechte aanslag.

Met bulk drinken drink je veel totdat je verzadigd bent. En dit hoeft in principe niet meer dan drie maal per dag. Over efficiëntie gesproken!

Let’s put it to the test

Nu kun je mij proberen te overtuigen met prachtige theorie-modellen en wetenschappelijke bewijzen, maar ik wil alles liever proefondervindelijk vaststellen.

Ik testte het uit. Het valt niet mee om drie glazen achter elkaar te drinken geef ik toe. Ik hield het voorlopig bij twee.

Mijn eerste waarneming is dat ik met dit zogenaamde bulkdrinken minder dorst lijk te hebben.

Heel gek, maar continue een slokje nemen werkt blijkbaar dorst in de hand. Nu heb ik dit ook met wijn, maar ergens denk ik dat ik daar niet mee op bulk drinken over moet gaan.

Ik zou het kunnen testen. 

Een andere merkwaardigheid is dat ik er niet meer van moet plassen onderweg. Een groot voordeel als je het mij maakt. Van koffie drinken wel overigens. Maar koffie staat dan ook niet op het lijstje van positief vocht. Eigenlijk staat er alleen water op dat lijstje. Beetje jammer.

Tenslotte word ik blij van het gemak van bulk drinken. Het is echt praktischer. Minder gesleep en minder zorgen.

Tegenwoordig drink ik voorafgaand aan een wandeling een paar glazen water.

Een doppertje gaat overigens voor de zekerheid wel nog steeds mee hoor, al komt ie meestal weer vol terug.

Het meisje wat zich voorbereidde op de jungle tocht leeft nog steeds in mij. En dat mag. Het waren gouden tijden namelijk.

6 reacties op ‘Waarom continue water drinken niet goed voor je is

 1. Epische foto en een mooi nieuw inzicht. Wat jullie met water hebben, heb ik met koffie. Is misschien ook niet zo goed, om dat de hele dag door te drinken!

  Like

 2. Erg leuk geschreven, Iris Vooral ook die foto van jullie erbij. En ik ben blij met deze info over water drinken want ik doe dit eigenlijk al, smorgens 2 flinke bekers, en veel vocht in het ontbijt maakt dat ik eigenlijk nooit dorst heb. Zelfs op fietstochten is mijn bottle nog vol aan het eind van de dag en drink ik dan pas wat.
  De informatie wordt spelenderwijs gegeven en dat blijft beter beklijven.
  Liefs Marianne

  Like

  1. Met veel water drinken tijdens of vlak na het eten verstoor je de werking van het maagzuur; vooral niet doen. Het maagzuur heeft een lage pH-waarde, water is pH-neutraal. De culturele gewoonten geven prima aan, wat gezonde gewoonten zijn: een kop relatief zure koffie past beter bij het ontbijt dan het verdunnende water.

   Like

 3. Het is misschien wat oneerbiedig de mens met een auto te vergelijken, maar bij het bouwen van machines heeft de mens zich laten inspireren door de natuur. Alle vloeistoffen in een auto werken met een minimum en een maximum. Wanneer het minimum bereikt is, vul je het bij tot het maximum en de auto functioneert prima tussen het minimum en maximum. Dit voorkomt, dat we continu (elke km. of 5 km) moeten tanken, olie bijvullen en koelvloeistof bijvullen. Dorst geeft bij de mens aan, dat het water bijgevuld moet worden. Een volle blaas, dat de blaas geledigd moet worden. Daartussenin komt er ook urine in de blaas, maar bij een bepaalde spanning hoef je haar pas te ledigen.

  De lezing, dat je bij moet houden hoeveel liter water je drinkt en dat je elke vijf minuten aan een flesje moet lurken, omdat je anders uitdroogt, kunnen we naar het rijk der fabelen verwijzen. De mens droogt niet uit en drinkt precies genoeg. Het bewijs gaat als volgt:

  Stel dat onze dorstprikkel ervoor zorgt, dat we niet 100%, maar 95% tot ons nemen). In plaats van 2 liter water hebben 1,90 liter water gedronken en komen we 0,10 liter te kort. De volgende dag nemen we weer 95% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid plus het tekort. Het tekort loopt op en de benodigde hoeveelheid stijgt dagelijks met minstens 100 ml. Op een zeker moment gaat de dorstprikkel wel werken en vullen we alle tekorten aan. Zou dit niet zo werken, dan droogt iedereen, die niet een flesje bij zich heeft en zich alleen door dorst laat leiden, langzaamaan uit.

  Daarbij merk ik ook, dat wanneer ik iets te drinken meeneem en het niet ter plekke koop, de neiging heb om alvast ervan te gaan drinken, omdat ik het toch bij me heb, en er niet mee wil slepen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s