rugzak in het bos op de grond

Deze 6 dingen horen in je rugzak als je gaat wandelen

Wat stop je in je rugzak als je gaat wandelen? Wat mag je absoluut niet vergeten en wat wat laat je thuis.

Dat hangt af van je plannen. Ga je kort of ga je lang, blijf je slapen of liever niet? En niet onbelangrijk, wat doet het weer?

Voor een dagje wandelen heb je genoeg aan een rugzak met een inhoud van 10 tot 20 liter. Ga je langer en blijf je slapen dan heb je meer aan 30 tot 40 liter.

Dit zijn de 6 essentiële rugzak items:

 1. Eten. Je weet niet of je onderweg iets tegenkomt en dus is het handig om zelf wat mee te nemen.
 2. Water. Onmisbaar. Je kunt heel lang zonder eten (zegt men, ik heb het nooit geprobeerd) maar zonder water wordt het lastig. Meenemen dus.
 3. Zakdoekjes of wc papier voor hoge nood onderweg. Het kan zomaar gebeuren dat je moet plassen (of erger) als je gaat wandelen. Vooral als je in een mooi bos of natuurgebied loopt komt het voor dat er geen wc voorhanden is op het moment dat jij aandrang voelt en daarom is het handig, zo niet absoluut onmisbaar om papier mee te nemen.
 4. Plastic tasje. Om het bos net zo mooi te houden als het al was, neem je ook een zakje mee. Voor het gebruikte papier. Zolang het nog leeg is kun je er ook op zitten.
 5. Chocola of iets anders zoets. Je vraagt je af waarom? Omdat er meestal een punt komt waarop je het zwaar hebt, je niet meer wil lopen of er gewoon klaar mee bent. Dat is het moment voor chocola. Dat geeft je weer even een geluksmoment waardoor je ongemerkt weer een stukje verder komt.
 6. Sokken, het kan handig zijn om extra wandelsokken mee te nemen. Natte sokken zorgen voor wrijving en dus blaren. Sokken worden nat van de regen of van zweet, neem ze mee als je een van de twee verwacht.

Niet altijd nodig, maar wel handig:

 • Een pet, hoed of ander hoofddeksel. Tegen de zon en daarbij horende zonnesteek. Natuurlijk alleen als de zon schijnt en het warm is.
 • Zonnebrandcrème, zie vorige punt.
 • Zonnebril, fijn in de zomer.
 • Regenjas/poncho of wat dan ook. Helpt tegen de regen. Hoef je dus niet mee te nemen als de zon schijnt en het droog blijft.
 • Powerbank. Kun je overwegen als je op GPS loopt of als je GPS achter de hand wil hebben.
 • Pleisters. Je weet nooit waar het goed voor kan zijn. Beter mee verlegen dan om verlegen. 

Bedenk goed dat hoe meer je meeneemt hoe zwaarder je tas is. Hoe zwaarder je tas, hoe zwaarder je wandeling. Less is more! Wees dus kritisch op wat je meeneemt. Thee is lekker onderweg, maar een thermosfles is zwaar en met een beetje mazzel kom je onderweg iets tegen waar ze thee voor je zetten.

2 reacties op ‘Deze 6 dingen horen in je rugzak als je gaat wandelen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s