Geluk begint ‘s ochtends vroeg

Een nieuw jaar gaat gepaard met nieuwe voornemens. Of in mijn geval, oude voornemens van de stoffige plank gehaald om een nieuwe kans te geven.

Een paar jaar terug maakte ik voor het eerst kennis met de miracle morning van Hal Elrod. Een redelijke simpele methode, die een miraculeuze verbetering van je leven belooft.

Succesvolle, slimme en knappe mensen blijken één ding met elkaar gemeen te hebben: ze hebben ingebouwde routines waar ze nimmer van wijken.

Uiteraard zijn dit geen routines van Netflix en wijn drinken. Helaas. Ik heb deze geprobeerd en moet bekennen dat dit luiheid in de hand werkt en niet de weg naar succes, dan wel geluk, versnelt.

Het intrigeert me en ik wil erin geloven, maar toch is het me (nog) niet gelukt om Elrod’s methode langdurig vol te houden. Waarschijnlijk omdat ik graag slaap en mijn mooiste bezit mijn handgemaakt veganistisch kingsized Scandinavisch bed is.

Instant geluk is makkelijk. Die kun je kopen. Het bevindt zich doorgaans in 500ml potjes in het vriesvak. Lange termijn geluk vraagt meer toewijding.

Zo ook de miracle morning.

Toewijding is voorwaarde

Hal kreeg op jonge leeftijd een auto ongeluk en belandde in coma. Hier had hij blijkbaar het licht gezien, want eenmaal eruit gevochten kwam hij op de proppen met een routine van zes gewoonten. Deze activiteiten zorgen ervoor dat je dag niet meer stuk kan. De macht ligt voor het grijpen.

Het enige wat je moet doen is op tijd je bed uit. Want de wonderlijke ochtend heeft tijd nodig. Met een uur kom je een heel eind. Zelf ben ik tevreden met een half uur. Ik ben dan ook tevreden met een half succesvol, slim en knap bestaan.

Het is niet alleen tijd, dat je ‘s morgens het bed uit drijft. Het is de mogelijkheid van een nieuwe dag creëren. Als je dag goed start, voel je je gevuld en positief. Het maakt dat je alle ontmoetingen en gebeurtenissen anders zal benaderen. Vrolijker. Minder gestresst.

De 6 life S.A.V.E.R.S.

Nou, dit zijn ze, de zes gewoonten die je leven redden. Naar eigen behoefte kun je er invulling aangeven. Als je maar elk van de zes aandacht geeft.

S.ILENCE
Meditatie, stilte, bidden. Whatever floats your boat. Als je maar stil bent.

A.FFIRMATIONS
Je vertelt jezelf wat je wilt geloven dat waar is. Bijvoorbeeld dat je je bed uitkomt. Lijkt me een mooie start.

V.ISUALIZATION
Hierbij stel je je dag voor. Wat wil je doen, voelen, zijn, ervaren?

E.XERCISE
Een blokje om, yoga stretches of aan je sixpack werken, de keuze is reuze.

R.EADING
Lees tien bladzijden uit een interessant boek per dag is het devies.

S.CRIBING
Schrijven! Je dankbaarheidslijstje, je to-do-list of flow writing, waarbij je ongegeneerd je pen over papier laat gaan.

De uitdaging van een uitdaging half aangaan

Nu vlieg ik deze handreiking aan op aangepaste wijze. Een paar keer de afgelopen week heb ik met veel plezier en minuut of veertig een aantal van de gewoonten gedaan. Het hielp. Het geeft een vol gevoel. Een lekkere start van de dag.

Je kunt leven van challenge naar challenge. Dry January, planking, intermittent fasting of 45 dagen linzen eten.

Of je doet het zoals ik wandel. Rustig aan, met mate en alles behalve hardcore.

Mijn wonderochtend wordt wonderachtig.

Mijn voornaamste voornemen voor 2022 is namelijk minder hoge eisen stellen van mezelf. Ook ik heb namelijk een Helga, al is het haar boze zus Ursula die in mijn hoofd woont. En die kan er ook wat van.

Inmiddels weet ik dat ook dit kan werken. Waar wandelen verre van ingebouwd was in mijn leven, maak ik nu vrijwel dagelijks een wandeling van minimaal een uur. Juist door niet de druk erop te zetten, maar door te gaan naar behoefte.

Hard van stapel lopen maakt dat je op een gegeven moment gewoon stopt met lopen. De Mount Everest beklim je in etappes, niet in een keer.

Ik ben er stiekem best trots op, dat ik het niet direct voluit doe. Valkuilen liggen op de loer, zoals laatst:

“Rachel, help! Ik heb al een tijd geen lange dagwandeling gemaakt. En we schrijven voor een wandelsite. Ik ben mislukt!”

“Nee, IertjePiertje, dat is juist de bedoeling. We zijn luie mensen die tegen de verwachting n in bij tijd en wijlen gaan wandelen. Je doet het juist goed!”

Heel langzaam sijpelt een nieuwe gewoonte in mijn leven. Die van zacht zijn voor jezelf. Toestaan dat ik niet perfect ben. Dat ook ik niet alles kan. Dat dat ook niet de bedoeling is misschien.

Dus vanmorgen sliep ik uit. Zolang ik wilde. Rond tienen kroop ik uit bed. Geen miracle morning routine vandaag. Wel dit geschreven. Is ook wat waard. Morgen is er weer een dag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s