Lezen doe ik nog liever dan wandelen. Lezen over mensen die lange afstanden wandelen, is een gouden combinatie en op dit moment mijn lievelings.
Ik hou van het avontuur, de beschrijving van de rauwe natuur en vooral van de hoogte- en dieptepunten die mensen meemaken.
Het fascineert me dat mensen hele lange tochten maken, daarbij fysiek en mentaal helemaal kapot gaan en er toch zo enorm van opknappen. Hoe kan dat? Wat gebeurt er? En hoe kom je überhaupt op het idee?
Dit keer last ik het boek Wild van Cheryl Strayed.
Cheryl verliest haar moeder en komt in een neerwaartse spiraal terecht. Ze raakt het contact met haar familie en vooral met zichzelf kwijt. Haar huwelijk gaat stuk en ze vlucht in een leven van losbandige seks en drugs.
Pacific Crest Trail
Als ze op de bodem van haar leven is belandt, komt ze bij toeval een boek over de Pacific Crest Trail tegen. Een ruim 4000 kilometer lange wandeltocht van Mexico naar Canada. Ze leest het boek, besluit dat ze niets meer te verliezen heeft en gaat lopen.
Haar plan is om 1700 kilometer in 100 dagen te lopen. Ze vertrekt alleen en zonder wandelervaring, met een veel te zware rugzak (ze noemt hem Monster) en te kleine schoenen. Wat volgt is een enorme beproeving die haar leven voorgoed verandert.
“De blaren die ik al op mijn voeten had van de eerste dagen sprongen weer open. De huid van mijn heupen en schouders werd onafgebroken rauw geschaafd door de banden van Monster.”
Drie maanden lang loopt Cheryl door woestijnen en over bergen. Verzengende hitte en uitdroging afwisselend met sneeuw en onderkoeling. Ze komt ratelslangen en beren tegen, loopt haar voeten kapot en is soms verschrikkelijk eenzaam. Toch stopt ze niet.
“Ik keek naar de woestenij die me had onderwezen en gestraft, en overwoog mijn opties. Ik wist best dat ik er maar één had. Er was er altijd maar één. Doorlopen.”

Met elke stap komt ze dichter bij zichzelf. Het gat in haar hart wordt langzaam maar zeker kleiner en ze ziet steeds scherper wat ze aan het doen is.
“Ik had alleen maar het gevoel dat ik ondanks alles wat ik fout had gedaan, ik het toch goed had gedaan, omdat ik hier terecht was gekomen.”
Twee kanten van dezelfde medaille
Het is een ongelooflijk verhaal over wanhoop en moed, verlies en kracht en een enorm sterke wil. Over alles verliezen en jezelf terugvinden. Een verhaal waarin uitersten slechts twee kanten van dezelfde medaille blijken te zijn.
Het lukte me niet om dit boek neer te leggen. Ik nam het overal mee naar toe. Als ik moest plassen, als een bezorger een pakje kwam brengen en als ik koffie ging zetten.
Mijn ogen met tegenzin van de bladzijden aftrekkend om de deur open te doen of de melk te roeren. Het moest uit, zo snel mogelijk. Het boek verslond ik alsof het een reep van mijn favoriete chocolade was.
Cheryl begon aan deze tocht omdat ze wanhopig was en niets meer te verliezen had. De tocht werd haar medicijn. Door fysiek en mentaal af te breken kon ze zichzelf daarna weer opbouwen.
Net als diamant ontstaat doordat zuivere koolstof onder zeer grote druk kristalliseert, zo kristalliseerde Cheryl door de ontberingen en de pijn.
Wild werd een bestseller en werd zelfs verfilmd, met Reese Witherspoon in de hoofdrol. Cheryl werd schrijfster, ze schreef nog meer bestsellers en leefde nog lang en gelukkig.
Meer boekrecensies?
Lees ook: Het zoutpad en De wilde stilte van Raynor Winn.
Ja ik herinner me dat boek nog goed. Ook met zoveel humor geschreven. Een boek die ik vast nog wel een keer ga lezen.
LikeLike