Deze barefootschoenen moet je hebben en hier koop je ze.

Barefootschoenen zijn eigenlijk toverschoenen. Ze toveren kwaaltjes weg en loopplezier terug. Als je ze eenmaal hebt, wil je geen andere meer.

Je gewone schoenencollectie wordt een museum. Je kijkt er naar van een afstand, maar aanraken doe je ze niet meer. Helaas zijn de meeste barefootschoenen erg lelijk.

Kijk maar naar de foto waarbij ik mijn wandel-barefootschoenen aan heb. Toch zijn er steeds meer semi-hippe alternatieven.

Ongeveer een jaar geleden hoorde ik voor het eerst over blote voeten schoenen toen ik bij een vriendin in de voortuin zat.

Nog even kort, want ik schreef er eerder al over. Barefootschoenen zijn schoenen zonder steun, met een hele flexibele zool en veel ruimte voor je tenen. Je voelt de ondergrond als je op deze schoenen loopt en voelt haast niet dat je schoenen aan hebt.

Voetproblemen ontstaan vaak door schoenen.

We namelijk met perfecte voeten geboren. In de loop van de tijd gaan tenen scheef staan als ze in de verdrukking komen. Kijk maar naar ballerina’s met hun vervormde tenen.

Goed, de buurvrouw van die vriendin kwam opgetogen vertellen over haar nieuwe paar barefootschoenen. Vervolgens stak ze een heel enthousiast verhaal af. Ze heeft fybromyalgie (reuma in de weke delen) en daardoor pijn bij het lopen.

De steunzolen die ze droeg hielpen wel, maar er was veel ruimte voor verbetering. Ze vertelde ook iets over natuurlijk lopen en de voordelen daarvan, voor iedereen.

Sinds ze barefootschoenen draagt danst ze weer, zonder steunzolen, over straat. Ik hou van enthousiaste mensen met een goed verhaal. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt.

’s Avonds vertelde Google me nog veel meer en kort daarna kocht ik online mijn eerste paar.

Nooit meer keuzestress

De volgende dag werden mijn zwarte Vivobarefoot Kasana bezorgd. Het zijn schoenen voor dagelijks gebruik en dagelijks gebruiken, deed ik ze.

Ik twijfelde ’s ochtends nooit meer welke schoenen ik aan zou doen, het werden altijd mijn blotevoetenschoenen.

Mijn gewone schoenen doe ik liever niet meer aan. Best vreemd, want hoe kun je lekker lopen op een zooltje van 5.5 millimeter? Ik weet het niet en toch is het zo. Inmiddels zitten er gaten in de zolen van het veelvuldige gebruik.

Vroeger had ik ook altijd steunzolen. Nu niet meer. Ik kan nu zonder zooltjes en zonder pijn lopen. Ik vertelde mijn broer erover, hij kocht een paar, was net zo enthousiast als ik en deed nooit meer andere schoenen aan.

Mijn moeder had last van brandende scheenbenen, ze droeg de toverschoenen een tijdje en de brand was geblust.

Soorten

Naast schoenen voor dagelijks gebruik heb je ook wandelschoenen (met grip en waterdicht) en schoenen om bergen mee te beklimmen (nog meer grip en hoog).

En natuurlijk de moeder der barefootschoenen; de 5 fingers. Een handschoenachtige schoen waarbij elke teen een apart vakje heeft.

Deze schoenen lopen het lekkerst van allemaal. Het het uiterlijk is alleen dermate oncharmant, dat ik er niet mee over straat durf.

Merken

Je verwacht het misschien niet, maar barefoot lopen is hot! Voor mij valt het een beetje in de categorie havermelk, vegan en yogamatten. Het start met opgetrokken wenkbrauwen maar als je het eenmaal geprobeerd hebt is er geen weg terug.

Er zijn inmiddels een heleboel merken uitgebracht en de schoenen worden steeds hipper. Hieronder de vier merken die ik het leukst vind en die er redelijk normaal uitzien.

Vivobarefoot had in 2004 de primeur en bracht de eerste minimalistische schoen met een ultradunne zool uit. Hiermee werden ze voorloper op het gebied van barefoot schoenen.

Naast hardloopschoenen hebben ze ook schoenen voor elke dag, wandelschoenen en sandalen. Helaas hebben ze geen fysieke winkel in Nederland, maar ze hebben wel een website.

Ze zijn zo zeker van hun zaak dat je de schoenen 100 dagen uit mag proberen. Als je niet tevreden bent, krijg je je geld terug. Gratis verzenden naar Nederland doen ze voor bestellingen vanaf 100 euro. Laatst zag ik dat zelfs Bol.com Vivobarefoot verkoopt. Dat zegt wat!

Groundies is een Duits merk met veel fysieke winkels in de grote steden in Duitsland. Ze hebben ballerina’s, laarzen en sneaker-achtige barefootschoenen en zijn erg populair in Duitsland.

Helaas zijn ze in Nederland nog niet verkrijgbaar. Daarentegen kun je ze wel online bestellen en gratis retourneren, dus dat is heel fijn.

Ik ben heel slecht in online schoenen bestellen en ben altijd ontevreden dus ik doe het niet meer. Ik moet ze gewoon eerst passen. In het echt zien ze er vaak toch net even anders uit en daarbij wil ik gewoon voelen hoe ze zitten en zien hoe ze staan.

Omdat ze veel keuze hebben en ik een aantal schoenen heel graag wil proberen ga ik binnenkort een paar dagen naar Düsseldorf (ja, speciaal voor de schoenen).

Feelgrounds is een ander Duits merk met o.a. All Stars-achtige schoenen. Ze zien er tof uit en er komen regelmatig nieuwe modellen en kleuren uit. Een tegenvaller is dat ze geen fysieke winkels hebben en je dus alleen maar online kunt kopen.

Bijkomend nadeel is dat de retourkosten voor eigen rekening zijn, wat een drempel opwerpt.

Toch is ook daarvoor een oplossing. Paypal heeft namelijk iets briljants bedacht. Als je via Paypal betaalt dan kun je de retourkosten die niet gedekt zijn, terug krijgen. Je kunt maximaal 12 keer per jaar de kosten van maximaal 30 euro terug krijgen.

Geweldig dus. Ik heb het geprobeerd en het werkt!

Winkels

Mocht je, net als ik, graag verschillende schoenen willen passen voor je beslist, dan kun je in Nederland in deze winkels terecht.

Barefoot & More is de winkel met het grootste assortiment in Nederland. Ze zitten in Arnhem en verkopen veel verschillende merken. Naast schoenen kun je er ook boeken, kinderschoenen, sandalen en teensokken kopen. De mensen zijn aardig en behulpzaam en je krijgt goed advies.

In de winkel hebben ze verschillende ondergronden waar je meteen kunt voelen wat barefoot lopen nu zo speciaal maakt. Ze hebben ook een webwinkel met gratis verzending vanaf 70 euro. Retourzendingen zijn voor eigen rekening.

Tot slot heeft Trek barefoot twee winkels in Amsterdam en in Hoorn. Zij hebben veel hardloopschoenen en daarnaast ook wandelschoenen, casual schoenen en sandalen.

Op zaterdag is er in de winkel in Amsterdam een podoloog die je kan helpen bij het kiezen van de juiste schoenen en op donderdagavond in de winkel in Hoorn.

Ik ben in Amsterdam geweest en werd enthousiast van de bevlogenheid van het personeel. Ze beantwoorden al je vragen en geven goed advies. Daarnaast geven ze regelmatig workshops over natural running, houding en beweging en barefoot lopen.

Meer lezen? Dit is waarom barefootschoenen glans geven aan je leven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s