betere foto's wandeling tips fotografie wandelen smartphone

5 tips voor betere foto’s tijdens je wandeling

Het is toch een verademing, je hoeft je zware logge fototoestel niet meer mee te slepen tijdens een wandeling tegenwoordig. De gemiddelde smartphone camera maakt prachtige foto’s.

Herstel, jij maakt prachtige foto’s.

Een verhaaltje:
Een beroemde violist speelde de sterren van de hemel. Brahms klonk nog nooit zo mooi. Na afloop kreeg het publiek kans om vragen te stellen aan de muzikant.
“Dat was adembenemend. U moet haast een bijzonder instrument hebben om mooie klanken voort te brengen. Wat voor een soort viool is? Het maakt prachtige muziek.”
De violist hield zijn viool vast en keek ernaar. “Gek, ik hoor niks.”

Een betere foto begint bij jezelf

Je kent ze wel. De toeristenfotograaf. Kerk: klik. Mooi plein: klik. Bijzondere vogel: klik. Het is een opwaartse beweging van de arm, iedere keer herhalend. Er zit geen greintje creativiteit in en als je het mij vraagt geen greintje plezier. Nu ben ik fotograaf van beroep, dus lichtelijk bevooroordeeld. Maar ik denk dan, als je dan toch een foto wilt maken van iets wat je mooi vindt, doe dan een beetje je best!

Ik geef je een aantal praktische tips mee, zodat je dat prachtige natuurschoon wat je onderweg tegenkomt mooi kunt vastleggen. Zodat, als je nog eens terugkijkt later, je weer herinnert hoe mooi het was.

Laat me dus niet meer horen dat het landschap er op de foto nooit zo mooi uitziet als in het echt. Sterker nog, als je je fotografie een beetje ontwikkelt, kan je de natuur er op een foto mooier uit laten aan dan in het echt. Fotograferen is tenslotte niets anders dan liegen met de waarheid.

5 tips voor betere foto’s onderweg

 • Neem de tijd.
  Maar niet teveel. Je bent tenslotte aan het wandelen. Zeker voor je wandelmaatje is het niet prettig als je om de haverklap stilstaat om uitgebreid die paardenbloem op de gevoelige plaat te leggen. Iets meer dan die automatische op en neer beweging mag wel. Zoals ik al zei, als je dan toch een foto wilt maken, doe je onderwerp dan recht aan. Wat helpt is om een keer bewust te ademen en jezelf echt even te laten kijken naar wat je ziet.

wandelen Algarve Portugal wandeling zomer
 • Verken je perspectief.
  We kennen als vanzelf het perspectief van recht vooruitkijken. Maar als je foto’s maakt hoef je niet rechtop te staan. Je kunt bukken. Echt, het kan. Tenzij je dan niet meer rechtop komt. Buk dan maar niet. Je kunt je camera kantelen, dus naar boven op beneden richten. Je kunt je onderwerp van links benaderen of van rechts. Probeer eens de 360graden tactiek: draai een rondje! Blijf kijken als je doorloopt. Als jij van plek verandert, ziet het landschap er ineens heel anders uit.

NS wandeling Beukenburg Bilthoven Utrecht wandelachtig
 • Horizontaal en verticaal.
  Een wijs fotograaf zei eens: “De eerste foto die je maakt nadat je een foto hebt gemaakt is een verticale.” Of horizontale. Afhankelijk van wat je dus eerst maakte. Aangezien je waarschijnlijk met je smartphone foto’s maakt, is de kans groot dat je een verticale foto maakt. Met een handtoestel is dat juist eerder een horizontale. Mensen houden van gemak. Maar die camera kan draaien en daarmee doe je soms je compositie ten goede. Over het algemeen is het zo dat horizontale lijnen, zoals de horizon, heuvels en de zee goed werken in een horizontaal genomen beeld. Bij verticale onderwerpen zoals hoge bomen, bloemen en hoge gebouwen, is juist een verticale uitsnede vaak passend.
 • Vermijd witte luchten.
  Wit en lichte vlakken leiden af. Het trekt de aandacht weg van je onderwerp. Vermijd dus als het even kan de lucht op bewolkte dagen. Dit betekent dat je misschien wat moet inzoomen, dichterbij moet komen of je camera iets naar beneden moet richten. Zie punt twee.
 • Doe eens wat anders.
  De wondere wereld wordt alleen maar wonderlijker als je dichterbij komt. De kleuren, texturen en organische vormen zijn vaak de moeite waard om te laten zien. Gebruik dit als afwisseling. Alleen detailfoto’s zijn saai. Net als continue dezelfde soort landschapsfoto’s. Verras jezelf een beetje, spring uit de band! Wees creatief en vind een mooie reflectie, doorkijkje of schaduw.

2 reacties op ‘5 tips voor betere foto’s tijdens je wandeling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s