Blaren zijn vervelende rakkers. Ze maken je het leven zuur. Blaren wil je niet krijgen en als je ze toch hebt, dan wil je er zo snel mogelijk vanaf. Wandelen met blaren is een marteling.
Blaren ontstaan door wrijving van bijvoorbeeld een teen tegen een andere teen of van je voet tegen de schoen. Warmte en zweet zorgen voor meer wrijving en dus meer kans op blaren.
5 tips om blaren te voorkomen:
- Draag de juiste maat schoenen
Tijdens het wandelen zetten je voeten op waardoor je voet al snel een halve maat groter wordt. Fijn als je voet dan nog in je schoen past. Te grote schoenen zorgen ervoor dat je voet gaat schuiven in de schoen en je raadt het al, dat zorgt voor wrijving.
De bekende uitdrukking zonder wrijving geen glans, is niet door een wandelaar bedacht!
2. Waterdichte schoenen
Blaren houden van vocht, jij niet van blaren en dus moet je zorgen dat je voeten droog blijven. Waterdichte schoenen houden vocht van buiten ook echt buiten.
3. Wandelsokken
Ja, ja die bestaan! Sokken speciaal gemaakt van spul wat vocht afvoert en je voeten lekker droog houdt. Deze sokken hebben geen naden waardoor er minder drukplekken ontstaan op je huid. Vaak zijn bijvoorbeeld de teen- en hielstukken in de sok verdikt wat druk verminderend werkt.
Er zijn ook teensokken op de markt. Zo zit elke teen in een apart sokje, wat wrijving vermindert. Teensokken zijn vooral voor in je schoenen, zodat je ze niet ziet. Je krijgt er zeker commentaar op als je ze uit je schoenen haalt.
Wandelsokken zijn er in verschillende diktes zodat je koel loopt in de zomer en warm in de winter.

4. Neem een extra paar sokken mee
Zeker als je een flinke wandeling (15+ kilometer) maakt is dit de moeite waard.
5. Afplakken
Je kunt je voeten preventief afplakken op plekken waar je snel blaren krijgt. Dit kun je doen met sport tape en op youtube vind je filmpjes met handige do-it-yourself instructies. Had ik maar tape meegenomen op het Pieterpad!
Hoe kom je er vanaf
- Doorprikken
Ik prik de blaren altijd door met een naald die ik steriel maak met sterilon of door de naald kort in een vlammetje te houden. Je duwt het vocht eruit, plakt er een pleister op en na een week is het leed geleden. Doorprikken doet geen pijn!
2. Blarenpleisters en andere middeltjes
Er is een heleboel op de markt, wandelwol en speciale blarenpleisters. Voor veel mensen een uitkomst.
3. Blaar niet doorprikken
Als je een blaar hebt op een minder irritante plek en waar je verder weinig last van hebt dan kun je die het beste dichtlaten. De blaar verdwijnt vanzelf.
Ik heb heel snel last van blaren, altijd op dezelfde plekken namelijk tussen mijn kleine teentje en zijn broertje en aan de buitenkant van mijn grote teen. Blaren verpesten wat mij betreft het wandelen, want het doet pijn en is niet te negeren.
Tot 15 km kan ik blaarvrij lopen, daarna is het standaard raak. Dat is tenminste in gewone wandelschoenen.
Gouden tip:
Sinds ik barefootschoenen draag en dus ook tijdens lange wandelingen heb ik geen last meer van blaren. Op zich ook logisch want omdat je tenen meer ruimte hebben ontstaat er geen wrijving.
Ik doe daar dan nog teensokken in en hoppa, geen blaar meer te zien! Mocht je een lange wandeling gaan maken met een zware rugzak (+10 kilo) en je wil dat op barefootschoenen doen dan is het handig om eerst te oefenen. Ik deed dat niet dit is wat er gebeurde.
Wil je meer weten over barefootschoenen?
Lees ook: Wandelschoenen versus barefootschoenen en
Deze barefootschoenen moet je hebben en hier koop je ze
…erg leuk en nuttig blog ga zo door en jullie krijgen massa’s volgers
LikeLike